expositie bij kunstwerkt


“Geweldig om in het voorste karretje van de achtbaan te zitten!”

 

Elke D. Pilz: “Portretten, gezichten gemaskeerd en niet gemaskeerd”

 

...is het, wat centraal staat in mijn werken. In gezichten kun je lezen! Overal waar je kijkt, kun je gezichten ontdekken...in wolken, bomen, kaarten...

 

Als je mij ernaar vraagt, waarom ik vaak op bladmuziek schilder, zou ik je vertellen, dat muziek van kinds af aan een belangrijke rol in mijn leven heeft gespeeld. Opgeleid tot operazangeres werkte ik een aantal jaren als zangeres en actrice. Hierdoor ook mijn affiniteit met de clown, die in mijn werken een terugkerende rol speelt. Tijdens mijn tijd als zangeres/actrice heb ik voornamelijk komische rollen gespeeld, terwijl ik me van binnen heel anders voelde. Mijn clowns laten dan ook vaak hun treurigheid onder de maskers zien. 

 

Ook de opera vind je terug in mijn schilderijen.” Papageno” en “die Königin der Nacht”, Zauberflöte, Mozart, “Bajazzo” en ik zelf als assistente bij de arts in “Der junge der zu schnell wuchs” een Opera van Menotti. 

 

Graag schilder ik portretten op mijn eigen manier. In begin was ik gefascineerd met wat ik noem “karakterkoppen”. Mensen met sterke gezichtsuitdrukkingen, die lijnen konden vormen. De lijnen, die in begin mijn “houvast” zijn geweest, zijn uitgegroeid tot een kenmerk van mijn eigen stijl. Lijnen, die in bijna al mijn werken terug te vinden zijn.

 

Ook in mijn keramieken gaat mijn voorkeur uit naar de mens, het gezicht en soms ook de clown.

 

Ik ben Duits en in 1999 voor de liefde naar Nederland gekomen. Helaas is mijn man overleden, maar de liefde tot dit “klein kikkerlandje” is gebleven. Het werken bij Kunstwerkt, het creatieve werk, heeft mij weer “op de been” geholpen.

 

Je kunt mijn werk in de expositie bij Kunstwerkt Atelier Deventer, Nieuwstraat 20, augustus tot 01 oktober 2021, zien. De opening is vrijdag 20 augustus om 16:30 uur


Reactie schrijven

Commentaren: 0