kerst en het vieren van de liefde 


 

Op mijn vingers zit secundelijm en alles, zelf mijn gezicht zit onder de glitter. Da is ze weer de drukke tijd. De tijd van de kaarsen, het geknutsel en gebak. Dat er overal kleur zit, is voor mijn doen normaal, maar...

Toch kan ik van deze tijd van het jaar nu genieten, kan ik nu ervan houden. Niet de korte en koude dagen zijn het, die ik leuk vind, nee, ook niet de drukte in de winkels vol met haastende mensen, die hun huilende kinderen aan de hand achter zich aan slepen en, en, en... Ik hou van de rust en de vrijheid, die ik mezelf kan gunnen de kaarsen aan te steken, te knutselen, mijn huis te versieren, te bakken en of te koken wat ik wil en wanneer ik het wil en...

Ja, ik hoor en lees ze wel, de verhalen van “lotgenoten” en “velen”, die me vertellen over niet eindigend willende eenzaamheid en het verlangen naar geborgenheid en echte verbinding met een medemens. Het verlangen, versterkt door de tijd van het jaar? Een tijd die vooral nu om liefde vraagt? Hmmm. 

Ik ben katholiek opgevoed. Een van kinds af aan gewend, dat de kersttijd een tijd van de familie, van de cadeaus en van de vrede... stop, vrede? En ik zit te denken en probeer een vredevol kerstfeest te herinneren. Een feest zonder gehaast, uitgeput zijn naar uren in de keuken te hebben gestaan, om een 5-gangen-diner voor elkaar te krijgen en of zelfs ruzie, omdat uitgeputte en gestreste mensen bij elkaar kwamen. Hmmm. Moeilijk een rustig en vrolijk kerstfeest te vinden in mijn geheugen. Maar ja, zou wel aan mij zijn...

Oh ja, ook ik ken ze de kerstfeestjes vol van gemis, rouw en eenzaamheid. Ik ken het kijken met tranen in de ogen naar de familie, gezinnen en vrienden, die gezellig bij elkaar komen en in gemeenschap het feest van de liefde vieren. Ik ken ze, blikken vol medelijden als mijn antwoord op de vraag “Wat ga je doen met kerst?”, gewoon “Niets” is. Sommigen zie ik erover nadenken, of ze voor mij wel nog ergens en klein plekje in hun drukke kerstagenda vrij kunnen maken. Lachend voeg ik aan het “niets” toe, “maakt niet uit ik voel me prima ermee en ik vier de “liefde” en het leven het hele jaar door.

Reactie schrijven

Commentaren: 0