hooggevoelig zijn, vloek of zegen


"…Het is allemaal variabel en vooral afhankelijk van invloeden als je opvoeding, vrienden en je baan. Maar ook andere gedragskenmerken zoals extrovert of introvert spelen een rol. Wat wel bij elke hooggevoelige man en vrouw aanwezig is, zijn de vier kenmerken die psychologe Elaine Aron heeft beschreven in de afkorting DOES. De D van diepte van verwerking, dus een grondige informatieverwerking, de O van overprikkelbaarheid, doordat je meer informatie verwerkt ontstaat er ook sneller overprikkeling, de E van emotionele intensiteit, zowel intensere beleving van zowel positieve als negatieve gevoelens, en als laatste de S van sensitiviteit van de zintuigen; dus gevoeliger zijn voor allerlei lichamelijke ervaringen, meer gevoelig voor koffie, alcohol, gevoeliger voor bijvoorbeeld geuren, geluiden, licht en temperatuur…

…Is hooggevoeligheid anders voor mannen dan voor vrouwen? Ik denk het niet. De basis is hetzelfde; de vier kenmerken uit de afkorting DOES. Maar hoe het naar voren komt is wel verschillend…”

Bron: https://holistik.nl/hsp-hooggevoelig-man/

 

Ik ben erg gevoelig, zo zegt men! En zo voel ik me…

En ik ben gekrompen wat betreft de lengte, zo zegt de meter! Met de meter ruzie te maken kan niet. Gewoon een getal!

Als je gevoeligheid wilt meten, word het lastig. Gevoel is niet te meten, maar te voelen! en mijn gevoel zegt: ik ben erg gevoelig. Soms te gevoelig?

Ben niet van de cijfers, maar als je mijn gevoel een cijfer moet geven tussen de 0-10 (0 = geen idee; 1 = licht gevoelig;  5 = gemiddeld gevoelig; 10 = hoog gevoelig), zou ik voor de cijfer 9+ geven.

Maar even stop! Ik kan gevoelens toch geen cijfers geven! En hoezo zal ik dat wel willen? Een ieder legt zijn eigen lat aan bij eigen gevoelens en ook bij die van anderen.

Hoezo alzo ben ik erop uitgegaan, mijn gevoeligheid te willen meten, te willen inspecteren.

 

De laatste weken had ik me teruggetrokken van datingsites, het internet. Steeds meer had ik het gevoel gekregen in een weinig realistische wereld te zijn ingedoken, ja zelf te zijn ondergedompeld. Terwijl ik dat eigenlijk al aan een verlies van mijn eigen zelf, mijn eigen realiteit had te “danken”. Een aantal jaren geleden was ik eraan begonnen mezelf in een isolatie in te werken. Eerst door de ziekte van mijn man en daarna door de rouw tot zijn overleiden. Binnen deze tijd was ik mezelf volledig kwijt geraakt. Ondertussen groeide mijn verlangen ernaar gezien te worden, dacht ik mezelf terug te vinden in mijn omgeving, in een ander.

Wanhoop heeft me in een diep, diep daal geleidt waar ik eindelijk heb kunnen zien, dat alleen weer een weg tot mezelf me weer gelukkig laat zijn. 

En hier ben ik dan weer! Met het bewustzijn, dat ik hooggevoelig ben en de liefde terug zou komen, misschien ook via een datingsite?!

 

Op mijn zoektocht naar gevoeligheid op internet verbaasde het me zo veel onderzoeken en stellingen tegen te komen.

Ook deed ik een test me: 

“Ben je hooggevoelig?

…Je score laat zien dat je hoogsensitief bent. Onderzoek wijst uit dat hoogsensitieve persoon heel veel informatie uit de omgeving in één keer kunnen opnemen. Dat maakt je zeer goed in het opmerken van subtiele veranderingen. Maar je gevoeligheid kan ook een kwetsbaarheid zijn, HSP’s (HoogSensitievePersonen) zijn bijvoorbeeld sneller moe en hebben meer tijd nodig om te herstellen…”

Bron: https://www.psychologiemagazine.nl/thema/hooggevoeligheid/

 

…Er zijn ontzettend veel verschillen in mensen en ook als je kijkt naar gevoeligheid. Iedereen reageert heel anders op dingen en wanneer je emotioneel gevoeliger bent, zul je emotioneler reageren op je omgeving. Misschien is het je weleens opgevallen dat je zelf veel sneller emotioneel reageert in een zelfde situatie als andere mensen. Dit kan te maken hebben met het feit dat je gevoeliger bent dan anderen maar ook kan je dit andersom ervaren…

Bron: https://www.proud2bme.nl/Artikelen_over_gezondheid/Verschil_in_gevoeligheid_bij_mensen

Reactie schrijven

Commentaren: 0